Hvorfor er det så kaldt når det blir varmere?

Synes du forrige vinter var kald? En del klimaforskere mener det kan bli verre. Mye tyder på at Arktis varmes raskere enn resten av jorda, og at dette paradoksalt nok kan bety flere kalde vintre i Europa og Nord-Amerika.

En av verdens fremste eksperter på klimaendringer i Arktis, amerikanske James Overland ved National Oceanic and Atmospheric Administration, forklarer hvordan en heller beskjeden global oppvarming, gir store utslag i Arktis.
– Den globale oppvarmingen er foreløpig på om lag 1 grad celsius, mens i Arktis er temperaturøkningen hele 3 grader. Dette skyldes at havisen forsvinner. Isen beskytter havet mot solvarmen, men når isen forsvinner varmes havet opp. Når havet blir varmere, dannes mindre is, så denne effekten er selvforsterkende, forklarer han.

Havet avgir varme til lufta og skaper endringer i trykkforholdene. Dette påvirker gyrene inne i polhavet, noe som fører mer varmt Atlanterhavsvann inn i polområdet. Men den varme lufta påvirker også oss i Europa.

Svekket jetstrøm
– Det oppstår en kuppel av varm luft over Nord-polen. Dette skaper et høytrykk som både svekker jetstrømmene og presser dem sørover, sier Overland.

Jetstrømmene er sterke vinder som danner en sterk luftstrøm rundt Arktis. Disse vindene beskytter vanligvis oss mot kald luft nordfra og Arktis mot varm luft sørfra.
– Vi har aldri før opplevd at været i Arktis i så stor grad har påvirket været i Europa. Skyldes dette tilfeldigheter, spør Overland før han svarer på sitt eget spørsmål:
– Jeg tror dette skyldes opphopede endringer i Arktis over de siste tre til fire årene, og at dette er skyld i det kalde vinterværet lenger sør.

Været over Europa går som regel fra vest mot øst. Når jetstrømmene svekkes, betyr det at vi vil få mer vær som går fra nord til sør. Det vil gi mer ustabilt vær i framtiden, antar Overland.
– Dette skjedde etter at om lag 40 prosent av havisen hadde forsvunnet. Fortsetter havisen å minke, vil koblingen mellom været i Arktis og været i Europa bare øke framover, avslutter James Overland.

Denne artikkelen er skrevet av Christian Bjørnæs og ble publisert i magasinet Klima – utgave 4/2010

LES OGSÅ:
Kaldt i Norge, varmt på kloden
Novembertemperaturen i Norge var rekordlav med 3,9°C under normalen. Men samtidig med rekordkulde i Norge, var gjennomsnittstemperaturen globalt 0,73 grader over normalen for november måned.
Les mer hos CICERO

Vist 850 ganger. Følges av 1 person.
Annonse